menuknop

Kleine webwinkels dupe van uitspraak Raad van State

Thuiswinkel.org vreest dat (kleine) webwinkels in de knel komen nu de Raad van State heeft bepaald dat webwinkel fietsenshop.nu de deuren moet sluiten.

De uitspraak is gebaseerd op het feit dat het gemeentelijke bestemmingsplan detailhandel vanuit de betreffende woning niet toestaat. De gemeente Abcoude had de bewoner een dwangsom opgelegd om de verkoop van fietsen vanuit diens woning te beëindigen. De bewoner meende dat er geen sprake is van detailhandel maar van een webwinkel, omdat klanten online fietsen bij hem bestellen. Alle activiteiten, het contact en de verkoop zouden uitsluitend via internet verlopen.

De rechtbank in Utrecht oordeelde in juni vorig jaar dat de fietsenhandel wel is aan te merken als detailhandel, omdat was gebleken dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek was geopend. Bovendien had de bewoner op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen die in ieder geval voor een deel voor de verkoop stonden uitgestald.

De Raad van State bevestigde woensdag in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank. ‘Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel’, aldus de hoogste bestuursrechter.

Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de ‘ruimtelijke uitstraling’ die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.

Toch is directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org er niet gerust op. ‘Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten.’ Regelgeving en bestemmingsplannen stammen volgens Jongen nog uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op de realiteit van nu.

 


Bron: Adformatie.nl
Auteur: Maarten Hafkamp


3D fotografie door Hybrid web studio3D fotografie door Hybrid web studio
Hybrid web solutions heet voortaan Hybrid web studioHybrid web solutions heet voortaan Hybrid web studio
Nieuwe <span>HTTP-standaard</span> krijgt encryptie ingebouwdNieuwe HTTP-standaard krijgt encryptie ingebouwd


Lees hier alle nieuws & blogs


Ga omhoog
Volg Hybrid web studio op FacebookVolg Hybrid web studio op TwitterVolg Hybrid web studio op LinkedInDeel deze pagina via Whatsapp

Wij kunnen u helpen!
Hybrid web studio: websitebouwer sinds 2003
Woudsedijk 12 - 2461 CR - Langeraar - The Netherlands
+31172609714 | info@hybrid-ws.nl


Wordt ook klant van Hybrid web studio: velen gingen u reeds voor. Sinds 2003 is Hybrid web studio een betrouwbare partner voor het ontwerpen van goede websites en webwinkels. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor logo's, huisstijlen, drukwerk en fotografie. Onze specialisten bouwen al sinds 1994 websites en zijn zeer ervaren in het bieden van goed beheerbare systemen voor meertalige websites.
Copyright © 2019 - Hybrid web studio


Deze site is gemaakt met Hybrid cms | Lees hier onze privacyverklaring
extra pagina's