Deel deze pagina via:
Deel deze pagina via Twitter Deel deze pagina via Facebook Deel deze pagina via LinkedIn

nieuws & blogs

Nieuwe HTTP-standaard krijgt encryptie ingebouwd
Google versleutelt alle bestanden in Cloud Storage
Google wil testers proefballonnen

contact

Hybrid web solutions
Woudsedijk 12
2461 CR  Langeraar
[t] +31 (0) 172-609 714
[e] info@hybrid-ws.nl

Neem contact op

Kleine webwinkels dupe van uitspraak Raad van State

Thuiswinkel.org vreest dat (kleine) webwinkels in de knel komen nu de Raad van State heeft bepaald dat webwinkel fietsenshop.nu de deuren moet sluiten.

De uitspraak is gebaseerd op het feit dat het gemeentelijke bestemmingsplan detailhandel vanuit de betreffende woning niet toestaat. De gemeente Abcoude had de bewoner een dwangsom opgelegd om de verkoop van fietsen vanuit diens woning te beëindigen. De bewoner meende dat er geen sprake is van detailhandel maar van een webwinkel, omdat klanten online fietsen bij hem bestellen. Alle activiteiten, het contact en de verkoop zouden uitsluitend via internet verlopen.

De rechtbank in Utrecht oordeelde in juni vorig jaar dat de fietsenhandel wel is aan te merken als detailhandel, omdat was gebleken dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek was geopend. Bovendien had de bewoner op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen die in ieder geval voor een deel voor de verkoop stonden uitgestald.

De Raad van State bevestigde woensdag in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank. ‘Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel’, aldus de hoogste bestuursrechter.

Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de ‘ruimtelijke uitstraling’ die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.

Toch is directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org er niet gerust op. ‘Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten.’ Regelgeving en bestemmingsplannen stammen volgens Jongen nog uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op de realiteit van nu.

 


Bron: Adformatie.nl
Auteur: Maarten Hafkamp

Volg Hybrid web solutions op Twitter
Volg Hybrid web solutions op LinkedIn
Volg Hybrid web solutions op Facebook


© 2018 - Hybrid Web Solutions powered by Hybrid cms
Lees hier onze privacyverklaring
extra pagina's